Håll Säkerheten Uppgraderad Inför Hösten

Håll säkerheten uppgraderad inför hösten. Så har till hösten och vintern ökar villainbrotten ganska mycket. Vi tycker att alla villaägare ska tänka igenom säkerheten då och då och åtgärda eventuellt svaga punkter. Dessutom ökar risken för brand då det används fler och fler värmeljus för god stämnings skull. Brandvarnare (rökdetektor) är ett tillbehör som finns till alla våra larmsystem, nedan listar vi några vanliga aspekter att tänka på vid montering av brandvarnare:

  • Brandvarnare placeras i den väg som de boende ska använda för att komma ut i det fria från sovrummen.
  • Placera brandvarnarna i taket och minst 50 cm från väggen.
  • Sätt brandvarnare utanför sovrummen.
  • I ett hus med flera våningar bör det finnas minst en brandvarnare på varje plan. Varm rök stiger uppåt. Brandvarnare bör därför placeras högst upp i taket ovanför trappan.
  • Sätt brandvarnarna så att de inte orsakar onödiga larm, till exempel vid matlagning.
  • Stängda dörrar kan hindra röken från att nå brandvarnaren.
  • För bästa funktion ska brandvarnaren alltid sitta i taket. Det ska dessutom finnas minst 50 cm fritt utrymme kring brandvarnaren.
  • Luft från ventiler och takfläktar kan blåsa bort röken från brandvarnaren så att larmet fördröjs.
  • Brandvarnaren ska inte placeras nära ventilationsöppningar. Den bör inte heller placeras i utrymmen där den riskerar att ge ifrån sig falsklarm, till exempel i köket eller badrummet.
  • En stängd dörr hindrar röken från att nå brandvarnaren och dämpar ljudet från brandvarnaren så att det kan vara svårt att uppfatta.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Ett annat känt tillbehör är ju såklart rörelsedetektor som i princip används i alla villalarm. För er som har husdjur finns djurimmuna detektorer, det innebär att detektorn inte reagerar på vikter under t.ex. 12kg (olika vikter beroende på larmtyp). Det finns dessutom rörelsedetektorer med inbyggd kamera som tar snabb-bilder när den känner av rörelse. Dessa bilder skickas till användarens mejl vilket innebär att man kan se bilderna direkt i sin smartphone vart man än befinner sig.

En annan typ av inbrottsförebyggande produkt som vi tycker om att nämna är de fysiskt förebyggande skydden. Vi har t.ex. dörrspärren som enkelt monteras på dörrbladet och dörrkarmen för att i låst läge spärra dörren så att den inte går att öppna mer än ca 10cm. Brytskyddet som monteras över springan som finns mellan dörrblad och dörrkarm i höjd med låshuset är också en smart produkt. Till fönster finns smidiga fönsterlås som låser fast de öppningsbara fönstret i karmen med hjälp av en utskjutande kolv vid låsning.

Kommentera gärna eller fråga oss så pratar vi gärna mer om hur man kan förebygga inbrott!