ADX Supermax

USA är landet som bjuder på dokumentärer om livet på hårda fängelser och som genom film och tv har skapat en hel fängelsegenre full av serier, action och dramatik. Det är också hemland åt fängelser som Alcatraz, som visserligen slog igen sina portar för gott 1963. Ett högsäkerhetsfängelse som dock fortfarande fruktas av värstingarna i USA är ADX Supermax som brukar kallas landets absolut tuffaste.

Ett av världens säkraste fängelser

ADX Supermax har många namn och kallas bland annat även ADX Florence, Supermax och Alcatraz of the Rockies. Fängelset ligger nämligen vid foten av Klippiga bergen i Florence, Colorado och öppnade för verksamhet 1994. Hit kommer bara de fångar som är alldeles för farliga för det vanliga fängelsesystemet. Här isoleras fångar med kroniska disciplinära problem som skickats vidare från andra fängelser, gängledare, terrorister, kriminella som utgör ett reellt hot mot landets säkerhet och fångar som mördat medfångar eller fångvaktare. Fängelset har till och med hamnat i Guinness Rekordbok som ett av världens absolut säkraste fängelser.

Maximal kontroll

ADX Supermax utövar maximal kontroll över de intagna under dygnets alla timmar. Det finns inget utrymme överhuvudtaget för att någonting ska kunna gå snett. Allt är noga uträknat från layout, och design till säkerhetssystem och kameraövervakning. Teknologiskt styrda dörrar och ett ultramodernt övervakningssystem håller fångarna i schack. De intagna spenderar upp till 20 timmar ensamma i sina celler och majoriteten av dem ser aldrig någon annan människa än fångvaktarna. Fönsterna i byggnaden släpper bara in ljus men förhindrar att fångarna kan se något alls av utsikten. Man kan heller inte se in för att skapa desorientering och okunskap kring hur byggnaden är konstruerad samt var i byggnaden den egna cellen ligger. Cellerna är också förlagda på ett sådant sätt att man inte kan se sina cellgrannar.

Hög självmordsrisk

Det är med andra ord helt omöjligt att lyckas rymma från detta högsäkerhetsfängelse som får våra svenska fängelser att se ut som en nöjespark. Internerna hålls separerade från varandra och varje steg de tar är övervakat. Det sägs att vistelsen här är psykologiskt förgörande för en del fångar som begår självmord. Av denna orsak finns det en del psykologer och kriminologer som hävdar att ett fängelse borde innehålla rymningsmöjligheter, åtminstone i teorin för att bibehålla de intagnas mentala hälsa. Att kunna rymma i tanken kan nämligen vara det enda som låter människor i fångenskap bibehålla förståndet och hålla galenskapen borta. På ADX Supermax sitter många fångar som aldrig mer kommer att släppas ut.

Lämna ett svar