Panic Room

Det finns en hel del som filmens värld kan lära oss människor om såväl säkerhet som säkerhetsrisker, om än i ett något dramatiserat format. Att bli utsatt för ett inbrott när man befinner sig hemma i huset med sin familj och sina barn är dock ett mardrömsscenario som inte sällan även inträffar i verkligheten. Vad kan man göra för att skydda sig?

Installera ett skyddsrum

Svaret på frågan kan till exempel vara att skaffa ett inbrottslarm, men enligt före detta kriminella som numera arbetar åt säkerhetstjänsten är det alldeles för enkelt att ta sig förbi ett säkerhetssystem. Det tar dessutom rejält med tid innan polis eller väktare hinner komma fram, särskilt om man bor mitt ute på landet. Hundar kan naturligtvis ha avskräckande effekt, men i den amerikanska filmen Panic Room från 2002 är räddningen ett panikrum. Även om det kan verka lite överdrivet att bygga upp ett skyddsrum i huset är det en god idé att ta filmens budskap på allvar. Jodie Foster spelar huvudrollen som Meg Altman och Kristen Stewart spelar hennes dotter Sarah Altman. Familjen utsätts för ett planerat rån i syfte att stjäla värdefulla föremål. De tar skydd i husets säkerhetsrum som är utrustat med en egen telefonlinje, övervakningskameror och luftkonditionering, men vare sig mor eller dotter hinner få med sig dotterns insulinsprutor i den panikfyllda situationen. Hollywood vet hur man skräms på bästa sätt och hur man kan göra en redan skrämmande situation ännu värre.

När filmen hade haft premiär i Sverige skedde ett litet uppsving på panikrumsmarknanden, även om de allra flesta som väljer att bygga skyddsrum konstruerar egna hemmabyggen. Vad kan man lära sig av filmens budskap? Att säkerheten är något man inte bör tumma på, men även att se till att viktiga mediciner redan finns på plats till exempel i bilen, nödväskan eller i panikrummet om olyckan eller inbrottstjuven skulle vara framme.

Lämna ett svar