Svenska högsäkerhetsfängelser

 

I Sverige är det Kriminalvården som är den myndighet som ansvarar för landets fängelser och häkten. De flesta funderar kanske inte så mycket över hur landets olika fängelser klassificeras eller över om vi egentligen har något högsäkerhetsfängelse i Sverige. Vi ska reda ut begreppen.

Tre säkerhetsklasser

Sverige får ofta ta emot både ris och ros för kriminalvården. Utomlands finns röster som menar att de intagna har det lite väl bekvämt i svenska fängelser och när man läser vad myndigheten själv skriver kring sina säkerhetsklasser kan man förundras över formuleringen att ingen ska sitta med mer övervakning än nödvändigt. Kriminalvården menar naturligtvis att de frihetsberövade ska hamna på rätt plats. Här handlar det om säkerhetsaspekten kring vilka som är mest troliga att försöka sig på fritagningsförsök eller regelrätta rymningar. Samtidigt är Sverige det land som har de lägsta straffen för i princip alla brott och har ett väldigt bekvämt fängelsesystem där de intagna har rätt till utevistelse, får träna, titta på TV och har bekväma celler.

Den högsta säkerhetsklassen i Sverige är klass 1 och här hittar vi högsäkerhetsfängelser som Saltvik, Kumla och Hall. Dessa fängelser har specifika avdelningar som är slutna för de intagna med högst benägenhet att försöka ta sig ut. Kumla har till exempel plats för 420 intagna och här sitter bland annat terroristen Rakhmat Akilov, Jackie Arklöv och Miljailo Mijailovic. Fängelser med säkerhetsklass 2 har mer frihet än klass 1, men mer kontroll än klass 3 som helt saknar murar eller annan övervakning för att förhindra rymningsförsök. De svenska högsäkerhetsfängelserna lever helt klart upp till samtliga artiklar om mänskliga rättigheter, något som saknas helt i några av världens värsta fängelser. Straffet ligger i frihetsberövandet utan att förlora rätten att behandlas som en människa.

Lämna ett svar