Carandiru

Brasilien är ett land som har drabbats hårt av blodiga fånguppror. Få kan väl glömma den värsta massakern av dem alla på Carandiru i São Paulo 1992 då militärpolis var tvungna att storma det olycksdrabbade fängelset och 111 fångar miste livet.

Djungelns lag

Carandiru är dock bara ett av många exempel på fängelser i Brasilien som på grund av överbeläggningar, missförhållanden, droger och korrupta vakter orsakar fruktansvärda uppror och uppgörelser. Det som pågår kan bäst beskrivas som djungelns lag och bara den råaste och starkaste överlever. Istället för att fängelserna karaktäriseras av säker isolering av fångar blir de istället ett Colosseum där rivaliserande gäng, kriminella och drogkarteller gör upp om makten.

2017 drabbades Anísio Jobim-anstalten i Manaus av en blodig uppgörelse som varade i sjutton timmar. Fruktansvärda förhållanden och en enorm överbelastning låg bakom upproret där över 1200 fångar förvarades på en yta avsedd för drygt 450 intagna. Det främsta problemet är att säkerhetssystem och rutiner inte klarar av fångar av den här magnituden, vilket i praktiken leder till att det bokstavligen är fångarna som styr anstalten istället för tvärtom. Utgångsläget förbättras inte heller av att fångvaktarnas löner är usla vilket i sin tur gör att korruption och mutor väldigt lätt kan slå rot. En del kanske ställer sig frågan hur vapen överhuvudtaget kan leta sig in i fängelserna och svaret är nedslående. Fängelsets vakter låter sig helt enkelt mutas för att föra in dem.

Ohyggligt våld

Fånguppror är sällan några oskyldiga tillställningar men upproret i Anísio Jobim-fängelset var betydligt blodigare än det i Carandiru. Flera av medfångarna hade stympats och halshuggits. Kropparna staplades i högar på rastgården och i kärror när det blev ont om utrymme. Internerna betedde sig som vilda djur och syftet med övervåldet tros vara ett internt meddelande från ett brottssyndikat till ett annat. Våldet och det man kan göra för att stoppa dessa uppror får dock relativt lågt stöd hos både befolkning och politiker eftersom problemen med brottssyndikat, maffia och kriminella gäng i det stora hela är något som pressar hela landet från alla håll och kanter. Fångars rättigheter blir lätt nedprioriterade i ett samhälle där mutor inte bara existerar i fängelsevärlden utan hela systemet är ruttet inifrån och ut. Det är nästintill omöjligt att veta vem som är korrupt och vem som har rent mjöl i påsen.

Lämna ett svar