Kriminalitet utomlands

De flesta som planerar en resa utomlands tänker inte på säkerhet eller krisberedskap. De tänker kanske inte heller på kriminalitet eller terrorhot. Händelserna i USA den 11 september 2001 fick dock världen på andra tankar, åtminstone ett par år framåt. Hur ser det ut idag, drygt 19 år senare? Har världen lärt sig något eller kan man bekymmerslöst åka på semester? Det är en fråga vi ska försöka ta ställning till i den här artikeln. Det finns nämligen inte bara ett svar på frågan.

Säkerhetsfrågor

För den som vill ut och resa är världen alltid vacker. Självklart ska man kunna resa överallt och upptäcka världen som man vill och önskar, men man ska inte vara naiv. Det finns länder i världen som har helt andra regler och statsskick än vi är vana vid och ska man resa till ett land som Nordkorea, Kina eller Egypten kan det vara bra att vända sig till Sweden Abroad som är den officiella webbsidan för Sveriges konsulat och ambassader utomlands.

Även om man inte ska förutsätta att man kommer att hamna i svårigheter eller råka ut för kriminella handlingar utomlands ska man definitivt se till att hålla sig uppdaterad när det gäller det rådande världsläget samt se till att man vet var man ska vända sig om man blir utsatt för brott, rån, misshandel eller om man blir bestulen på sitt pass. Alla svenska ambassader och konsulat har genom information från det svenska Utrikesdepartementet, UD, ständigt tillgång till diplomatiska förbindelser med andra länder och koll på internationella organisationer och lägeskontroll.

Kriminalitet

Den viktigaste lärdomen av alla handlar om att kriminalitet finns i alla länder och kriminella bryr sig inte det minsta om vare sig lagar eller regler. Ofta bryr de sig inte heller om landsgränser. Det är med andra ord alltid bäst att tänka på vad man gör om olyckan är framme. Samtliga av Sveriges ambassader utomlands ger viktig reseinformation som alla svenska resenärer kan ta del av innan de ger sig ut på resa. Det finns också situationer som gör att UD kan avråda från resor till ett specifikt land och denna information får man bara tillgång till om man vänder sig till ambassaden i det specifika landet. Skulle det inträffa en plötslig eller oroväckande händelse finns även detta att läsa under aktuella händelser. Det finns också information om sjukvård, trafiksäkerhet, naturkatastrofer, terrorism och lokala sedvänjor och lagar.

Faror utomlands

Många ställer sig frågan om man verkligen vågar åka utomlands med risker för både terrordåd och sjukdomar. Svaret på frågan är komplext men också individuellt med tanke på att det är oroligt i en del länder och områden i världen. Förhållanden och situationer kan förändras snabbt och därför är det alltid i resenärens bästa intresse att hålla sig uppdaterad när det gäller världsläget och situationen i landet som är målet för resan. Man ska varken vara dumdristig eller naiv. Det bästa man kan göra är att tänka efter före och se till att njuta ordentligt av sin semester.

Lämna ett svar